SÃ¥ fungerar det
Anläggningsregister
Ett anläggningsregister är ett register över ett företags anläggningstillgångar med information om bland annat anskaffningstidpunkt, gjorda avskrivningar, utrangeringar och försäljningar. Det behövs för att du ska kunna ha en tillfredsställande kontroll och överblick över företagets materiella och immateriella anläggningstillgångar.
- Ger dig överblick över företagets anläggningstillgångar
- Förenklar när du ska värdera anläggningstillgångarna i bokslutet
- Måste inte vara digitalt, men det underlättar
- Bäst att föra in inköp, försäljning och utrangeringar i registret löpande
- Ett program förenklar hanteringen avsevärt
Varför anläggningsregister?
Värdering i bokslutet
Varje anläggningstillgång ska värderas för sig i bokslutet. Därför måste du hålla reda på de olika inventarierna samt övriga materiella och immateriella anläggningstillgångar (såsom byggnader, mark, patent, hyresrätter) i ett anläggningsregister. I registret för du inuppgifter varje gång företaget köper, säljer eller utrangerar inventarier. Vid försäljning och utrangering ska anskaffningsvärdet och
de sammanlagda planen liga avskrivning arna bokas bort, helst löpande under året, men senast i samband med bokslutet. Inventarier mm som är helt avskrivna ska finnas kvar i registret så länge de finns kvar i företaget, dvs tills de säljs eller utrangeras.
Komponentavskrivning
I vissa fall delas en tillgång upp i olika komponenter eller avskrivningsenheter. Det kan t ex vara en hjullastare med kranarm. I detta fall kanske själva kranarmen räknas som en komponent och hjullastarens däck som en annan. Eftersom nyttjandeperioden skiljer sig mellan komponenterna ska de tas upp var för sig i anläggningsregistret som egna avskrivningsenheter.
Så länge inventarierna finns kvar i företaget
Inventarier mm som är helt avskrivna ska finnas kvar i registret så länge de finns kvar i företaget, dvs tills de säljs eller utrangeras.
Företag med ett fåtal anläggningstillgångar
Om företaget endast har ett fåtal anläggningstillgångar behöver inte företaget ha något anläggningsregister. Det gäller under förutsättning att den löpande bokföringen är organiserad så att man genom bokföringen kan få en tillfredsställande kontroll och överblick över företagets anläggningstillgångar.
I enskild näringsverksamhet som avslutar räkenskaperna med förenklat årsbokslut räcker det med en enklare inventarieförteckning.
Våra program med funktionen anläggningsregister
No products found.
No products found.
No products found.
Att arbeta med anläggningsregister i våra program
I våra program BL Byrå, BL Bokslut 3 och BL Bokslut Obegränsad finns smidiga funktioner för anläggningsregister. Du registrerar tillgångarna i programmets register och anger den beräknade nyttjandeperioden. Avskrivningarna beräknas och bokförs sedan automatiskt månad för månad. Säljer man en tillgång beräknas även resultatet automatiskt och bokförs. Har företaget många anläggningstillgångar underlättar ett automatiserat anläggningsregister arbetet betydligt.
Frågor & svar
Vilka uppgifter ska finnas med i ett anläggningsregister?
Följande uppgifter ska finnas för varje enskild tillgång:
- uppgifter som gör det möjligt att identifiera tillgången, t ex registreringsnummer, fabrikat och modell, färg eller någon annan
- lämplig beskrivning.
- tillgångens anskaffningsvärde
- anskaffningstidpunkt
- beräknat restvärde
- tillämpad avskrivningsmetod eller uppgift om att tillgången inte skrivs av
- nyttjandeperiod
- ackumulerade avskrivningar
- ackumulerade nedskrivningar
- eventuella korrigeringar av tidigare års av- och nedskrivningar
- omklassificeringar
I aktiebolag och ekonomiska föreningar ska anläggningsregistret dessutom innehålla:
- tidpunkt för uppskrivning
- ackumulerade uppskrivningar (endast byggnader och mark får skrivas upp av aktiebolag och ekonomiska föreningar enligt K2-reglerna)
- korrigeringar av tidigare års uppskrivningar.
Har en tillgång sålts eller utrangerats under räkenskapsåret ska en uppgift om detta finnas i anläggningsregistret.
Behöver förbrukningsinventarier tas upp i anläggningsregistret?
Nej, utgifter för anläggningstillgångar som har ett oväsentligt värde för företagets resultat och ställning brukar kostnadsföras direkt och behöver då inte tas upp i anläggningsregistret. Det innebär att korttidsinventarier och inventarier av mindre värde, dvs förbrukningsinventarier, inte redovisas i anläggningsregistret.
Måste även små företag ha ett anläggningsregister?
I företag med ett litet antal anläggningstillgångar kan ett anläggningsregister bestå av exempelvis en mapp på datorn, eller en pärm, med kopior av inköpsfakturorna ordnade i tidsordning. I samband med bokslut upprättas ofta en specifikation över årets inköp av anläggningstillgångar. Sådana specifikationer kan också samlas ochanvändas som anläggningsregister under kommande år.